З
м
і
с
т
М'який клімат, 3000 сонячних годин на рік і 850 км чудових пляжів, які омиваються Атлантичним океаном, роблять Португалію ідеальним місцем для відпочинку в будь-який час року. До того ж переліт з будь-якої європейської столиці займає лише кілька годин.
Ця країна, кордони якої вважаються найстарішими в Європі, славиться багатою різноманітністю ландшафтів, представлених на порівняно невеликій площі; безліччю видів активного відпочинку і унікальною культурною спадщиною, в якій гармонійно поєднуються традиції і сучасність.
Вишукані вина, кухня і доброзичливість португальців доповнюють великий спектр висококласних туристичних послуг, як у вихідні дні, так і під час тривалої відпустки.
Карта Португалії
Географічні дані
Португалія знаходиться на крайньому південному заході Європи, а також включає в себе архіпелаг Мадейра і Азорський архіпелаг в Атлантичному океані. Континентальна частина Португалії, розташована в Європі, займає територію близько 89 тис. км2.
Азорський архіпелаг, розташований в Атлантичному океані, на півдорозі між європейським і американським континентами, займає територію 2 355 км2 і складається з дев'яти островів, що об'єднуються в три групи: східна - Сан-Мігел і Санта-Марія, центральна - Терсейра, грасьозо, Сан-Жоржі , Піку і Файал, і західна - Флоріш і Корву. З континентальною Португалією Азорські острови пов'язує повітряне сполучення, час польоту займає близько 2 годин.
Архіпелаг Мадейра розташований в Атлантичному океані на території 741 км2, приблизно півтори години польоту до Лісабона. Архіпелаг включає в себе острова Мадейра і Порта-Санта, а також незаселені острови Дезерташ і Селваженш, оголошені природоохоронними територіями.
Клімат
Клімат в Португалії відрізняється значною різноманітністю, він залежить від конкретного регіону, рельєфу, широти і близькості до моря, яка є причиною м'яких зим, характерних, в першу чергу, для Алгарве.
На Півночі і в Центральній Португалії, особливо в районах прикордонних з Іспанією, зими - більш холодні, хоча середні температури більш помірні в порівнянні з рештою Європи. Тут, нерідко, перш за все, в горах Серра-да-Ештрела, де розташована найвища точка континентальної Португалії (1991 м), бувають снігопади, завдяки яким тут можна кататися на лижах. Літо, зазвичай, жарке й сухе, особливо у внутрішніх регіонах (Траз-уж-Монтіш на північному сході і Алентежу на півдні), але на узбережжі прохолода з океану пом'якшує літню спеку.
Клімаь Азорських о-ів, завдяки своїй географічній широті, а також впливу Гольфстріму, переважає м'який протягом цілого року. В силу цих же факторів, температура морської води біля архіпелагу залишається теплою і взимку, і влітку, сприяючи заняттю водними видами спорту. Відрізняються субтропічним морським кліматом. Середня температура взимку 18-19 ° C, влітку 24-25 ° C. З червня по вересень переважає суха і малохмарна погода. Температура води протягом року коливається від +17 до + 23°С. Погода може бути нестійка.
В силу і географічного положення Гірського на Мадейрі рельєфу виключно м’ягкий панує субтропічний клімат, пи цьому темпаратури повітря середні 24°C становлять влітку і 19°C взимку. Температура морської води завдяки водам Гольфстріму залишається теплою протягом цілого року, змінюючись в межах від 18°C взимку до 22°C влітку.
Населення
Чисельність населення Португалії з давніх пір залежала від еміграції, яка почалася в епоху Великих географічних відкриттів, коли португальці стали розселятися по всіх континентах. Населення Португалії становить близько 10 мільйонів жителів. Найвища щільність населення - в столиці країни місті Лісабоні і його околицях, в яких проживає близько 1,9 мільйонів чоловік. За чисельністю другим за населенням в країні є місто Північний Порт. В цілому, на узбережжі щільність населення вище, ніж у внутрішній частині країни.
Населення Португалії в національному відношенні неоднорідне, 87% його складають португальці і 12% - вихідці з країн Африки та Азії. У країні також проживає невелика кількість іспанців і мігрантів з країн Східної Європи.
Мова
Португалія є країною з єдиною державною офіційною мовою - португальською. На ній говорять понад 200 млн осіб у всьому світі на трьох континентах: в Євразії, Африці і Південній Америці. Португальська схожа з іспанську мову, так як обидві належать до іберо-романської підгрупи романської групи мов, однак при подібному граматичному ладі між ними є значні відмінності у вимові. Величезний вплив на формування мови надали німецькі племена і араби (маври), у яких португальська мова запозичила багато слів, а також контакти мандрівників, першовідкривачів і купців з азіатськими народами.
Крім того, статус офіційної мови Португалії з 1999 року має мірандська мова, якою розмовляє населення на невеликій території в північно-східній Португалії (муніципалітети миранда-Дору-ду, Віміозу, Могадор).
Досить широке поширення на території всієї Португалії і особливо північній її частині має галісійська мова, не має офіційного статусу.
Багато португальців вільно володіють англійською, французькою та іспанською мовами.
Релігії
Близько 94% населення країни сповідує католицизм. Це пов'язано, в першу чергу з історією, романізацією і сусідством Іспанії. Церква відокремлена від держави, тобто, зокрема, не отримує ніякої прямої фінансової підтримки. Протестанти складають близько 1% населення. У Лісабоні і в Порту є іудейські громади, які налічують в сумі приблизно 200 тис. жителів. За даними опитувань, близько 4,5% вважають себе атеїстами. Незважаючи на високий відсоток віруючих католиків, відвідуваність церкви різко знизилася, особливо в великих містах і на півдні країни.
Валюта
Португалія входить в число 17 країн Європейського Союзу, в яких євро є офіційною і загальною для всіх грошовою одиницею.
Один євро складається з 100 євроцентів. Металеві монети випускаються номіналом 1, 2, 5, 10, 20 і 50 євроцентів, а також 1 і 2 євро. Паперові купюри розрізняються розмірами і кольором і надходять в обіг номіналом 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 євро.
Валюту можна обміняти в банках, які обслуговують населення з 8:30 до 15:00 щодня, крім вихідних днів, а також в обмінних пунктах і автоматах (здійснюють тільки продаж валюти).
В країні існує широка мережа банкоматів, позначених буквами MB (Multibanco), в яких можна знімати готівку протягом цілої доби.
У Португалії найбільшого поширення набули карти Visa, American Express, Diners Club, Europay / Mastercard, JCB, Maestro.
Кухня
Секрети кухні Португалії добре охороняються. Тут є все, що здатне принести задоволення самим вимогливим гурманам, оскільки в приготуванні використовуються продукти найвищої якості, що використовуються в традиційних рецептах або відповідно до наймодніших і неординарних тенденцій.
Найяскравішими характеристиками та барвами, португальську кухню обдаровує море. Мандрівники отримують справжню насолоду від свіжої риби, приготовленої на грилі, а також від дарів моря, що мешкають в достатку на узбережжі. Разом з тим і катаплана (страви, приготовані в традиційній португальській сковороді), і калдейради (страви з різних видів риби) або всілякі інші способи приготування риби і креветок стануть вдалим вибором.
Серед м'ясних страв по всій країні відмінним вибором буде «козіди-а-португеза» (cozido-a-portuguesa) - страва, приготовлена з декількох сортів м'яса, овочів і копченостей, які готуються в загальній каструлі.
Португальська оливкова олія, неодмінною характеристикою якої вважається висока якість, домінує в національній кухні, вона входить до складу всіх страв. До кожної страви відповідає певне вино.
А якщо говорити про сири, досить лише згадати сир «Серра-да-Ештрела» (Serra da Estrela DOP), втім, і всі інші сири, вироблені в центральній Португалії, Алентежу або на Азорських островах, відрізняються відмінним смаком.
Кухня Лісабона настільки приваблива, наскільки привабливе саме місто і регіон в цілому. Сардини, приготовані на грилі, люблять їсти по всій країні, але в Лісабоні існує особлива традиція готувати і їсти їх в червні під час проведення свят народних святих - Сантуш-Популареш. В основному влітку сардини - обов'язкова страва в типовому ресторані або на еспланаді ресторану на пляжі, зі смаженим на грилі солодким перцем, в супроводі відмінного португальського оливкового масла.
Багато спокуси у вигляді солодощів вже самі по собі виправдовують прогулянку в околицях столиці: горіхові Тістечка «нозеш» з Кашкайша, що знаходиться в кінці прекрасної лінії поїзди уздовж узбережжя Ешторіла; тістечка з сиру «кейжадаш» і листкові трубочки з яєчним кремом «травесейруш» в Сінтрі або пончики «фофуш» (fofos) із містечка Белаш.
У Лісабоні неодмінно слід скуштувати смачні вершкові тістечка «Паштеіш-де-Белен» (Pasteis de Belem), один із зразків монастирської кухні, символів португальської кулінарії.
У регіональній кухні Порту і півночі Португалії використовуються місцеві природні ресурси. Звідси родом користується великою популярністю по всій країні суп-пюре «калду-верде». Свинина в місцевих стравах представлена різними сортами, і не тільки в високоякісних копчених виробах, але і в свинині з потрохами за рецептом з Порту - «трипаш-а-мода-ду-Порту» (tripas à moda do Porto), яка вважається найзнаменитішим блюдом північної столиці.
Складно уявити більш сприятливий регіон для виноробства: тут протікає річка Дору, виноробний ландшафт якої входить до всесвітньої спадщини людства; столиця регіону - місто Порту - також входить до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини. Тут також знаходяться «регіон зелених вин» і область, де виготовляються вина Tivora і Varosa. З таким списком знаменитих вин стає ясно, що в Порту і в північній частині країни ми завжди знайдемо відмінне вино, що гармонійно поєднується з будь-яким блюдом. Як аперитив при виборі легких страв, салатів, риби і морепродуктів або страв з птиці ми зупинимо свій вибір на винах з незрілого винограду, так званих «зелених винах», і на ігристих винах. Для м'ясних страв з більш щільним смаком пропонуємо широкий діапазон міцних вин Дору, в основному походять з регіону Верхнього Дору.
У Бразі особливе місце займає яєчний пудинг «Абат Прішкуш» (Pudim Abade de Priscos), а по всьому регіону – молочний пудинг з скоринкою - «лейте-креме кеймаду» (leite-creme queimado), пиріг з мигдалем і солодким гарбузом «тоусінью-де-сеу» (toucinho do céu), солодкий рис або вермішель - «арроз-досе» (arroz doce) або «алетрія-досі» (aletria doce).
Велику популярність здобуло блюдо «амейжоаш-на-катаплана» (Almeijoas Na Cataplana) з молюсками - одне з найбільш відомих традиційних страв, секрет якого полягає у використанні латунної сковорідки «катаплана», що має арабське походження і нагадує за формою двостулкову черепашку, яка дозволяє зберегти повністю смак і аромат продуктів. Щоб надати особливий смак страви, немає нічого кращого, ніж щіпка солі з місцевих соляних копалень, бажано, її «вершків» - великої морської солі.
У зоні «Баррокал», де гори плавно переходять в узбережжі, кухня зовсім інша. Тут віддають перевагу м'ясу, наприклад курці з беконом і сосисками - «галіна церезада» (galinha cerejada), вареного м'яса з турецьким горохом або копченим м'ясним виробам, в честь яких у Сан-Браж-де-Алпортел і Куеренса проводяться ярмарки і свята. У цих районах сільське господарство є основною діяльністю, а дерева, без плодів яких не обійтися при виготовленні лікерів і традиційних солодощів, обдаровують в період цвітіння тутешні поля незвичайною красою.
Якщо апельсин можна вжити як в натуральному вигляді, так і у вигляді соку, мигдаль, інжир і солодкий ріжок вживаються переважно для приготування смачних солодощів. Наприклад, цукерки з яєць і мигдалю «дон-Родрігос» (dom-rodrigos), загорнуті в різнокольорову фольгу, або мигдальний пиріг «Моргадо» (Morgado de Figo), прикрашають за традицією регіональними мотивами і квітами мигдалевого дерева, або «масапау» (maçapão), кульки з твердого чистого цукру, які за своєю формою відтворюють різні фрукти і овочі.
Суп - обов'язкове основне блюдо. Це може бути холодний «гаспачо» або суп з акули і тріски, суп з помідорів з сирокопченими сосисками або суп з хліба. Однак неодмінно варто спробувати найпростіший з них - «асорда алентежана» (açorda alentejana), до складу якого входить вода, оливкова олія, зварені в бульйоні яйця, хліб і кінза. З хліба також готуються «Мігас», що подаються, наприклад, зі стравами з смаженої свинини або тріски.
Митні правила
Громадянам, які виїжджають на термін до 90 днів, потрібна в'їзна віза в Португалію, за якою вони повинні звернутися в Консульство або до Посольства Португалії.
Громадяни країн, що не є членами Європейського Союзу, можуть звільнятися від сплати ПДВ і акцизів на товари, що провозяться в своєму багажі, в разі, якщо вони призначені для особистого користування і не перевищують такі кількісні обмеження:
Тютюнові вироби: сигарети - 200 штук або сигарили (сигари вагою не більше 3 грам кожна) - 100 штук або сигари - 50 штук або курильний тютюн - 250 грам
Алкогольні напої: міцні спиртні напої з вмістом алкоголю понад 22% - всього 1 літр або міцні спиртні напої та аперитиви, що мають в своїй основі вино, спирт, тафію, саке або інші подібні напої з вмістом алкоголю не більше 22%; шампанські та ігристі вина, кріплені вина - всього 2 літри і столові вина - всього 2 літри.
Парфумерні вироби: 50 грам парфумів і 250 мл одеколону.
Кава: 500 грам або кавові екстракти або есенції - 200 грам
Чай: 100 грам або чайні екстракти або есенції - 40 грам
Інші товари: пасажири можуть провозити без сплати митних зборів товари на суму не більше 175 євро, а пасажири віком до 15 років - товари на суму до 90 євро.
Магазини та покупки
За традицією, що склалася, магазини працюють у робочі дні з 9:00 або 10:00 до 19:00. Деякі з них закриваються на обід з 13:00 до 15:00.
По суботах, в період з січня до листопада, більшість магазинів закриваються о 13:00, але в центральній частині міст завжди є магазини, що працюють і в другій половині дня.
У грудні, коли люди прямують за покупками до Різдвяних свят, магазини працюють до вечора в суботу, а іноді і навіть у неділю.
Численні торгові центри в містах і за їх межами зазвичай працюють без вихідних днів з 10:00 до 24:00.
Тут розміщуються магазини основних світових брендів в той час, як магазини, які торгують традиційними португальськими товарами, розташовуються на вулицях міст, в першу чергу, в старовинних кварталах.