Угорщина

Угорщина - країна, де хлюпоче блакитний Дунай і рясніє вітрильниками Балатон, де росте паприка і цілий рік квітнуть лотоси Хевіза, де чорнобриві господині харчевень і Чард не втомлюються пригощати подорожніх димлячим гуляшем і солодким струму, де живуть романтичні і меланхолійні мадяри, вони ж - угорці. Винахідлива Угорщина вважається батьківщиною сірників і кубика Рубика, кулькових ручок і кінескопа, кольорового телебачення і звукозапису, а також катастрофічно складної мови з 25 відмінками - особливої гордості угорської нації. А ще ця родюча земля подарувала світові чардаш і Ференца Ліста з його «угорськими рапсодіями», автобус «Ікарус» і Імре Кальмана з його оперетами, торт «Естерхазі» і Джорджа Сороса з його фондом. Навіть легендарні гусари, сміливі, веселі, галасливі, - і ті з Угорщини.

Сучасна туристична Угорщина - це термальні СПА-курорти і аквапарки, яхт-клуби і виноробні, старовинні замки і кулінарні шедеври. А ще це сама сонячна країна Центральної Європи: сонце тут світить 1979 годин на рік!

 

Географічне положення Угорщини

Карта Угорщини
У повний розмір

Угорщина розташована в Центральній Європі в басейні Карпат. Максимальна відстань з півночі на південь - 268 км, зі сходу на захід - 528 км. На півночі межує зі Словаччиною, на північному сході - з Україною, на сході - з Румунією, на півдні - з Сербією (республіка в складі Нової Югославії), Хорватією і Словенією, на заході - з Австрією. Площа країни - 93030 км кв. Територія Угорщини в основному рівнинна. Дунай, який формує частину угорсько-словацького кордону, різко повертає на південь, ділячи країну на два регіони. Середньодунайська рівнина займає більшу частину регіону на схід від Дунаю, на сході заходячи на територію Румунії, а на півдні - Сербії. На півночі розташовані відроги Альп і найвища точка Угорщини - гора Кекеш (1015 м) . В Угорщини розташовані два легендарних озера - Балатон і Хевіз. Перше вважається одним з головних природних скарбів Угорщини - в сонячний день Ви навряд чи зможете відрізнити його від моря! Вода тут прозора, з легким блакитним відтінком, прісна - в околицях можна знайти масу недорогих ресторанчиків, де подають свіжу рибу і морепродукти. Сюди їдуть любителі рибної ловлі, які бажають провести день на тенісних кортах або полях для гольфу, ну і, звичайно ж, велосипедисти - уздовж берегів озера прокладено сучасні велосипедні доріжки.

 

Клімат і погода

Прогноз погоди в Угорщині має рідкісну властивість - щоразу приємно дивує Помірно континентальний клімат з м'якою зимою і теплим ласкавим літом створює прекрасні умови для поїздки в країну в будь-який час року. Безпосередній вплив на погоду в Угорщині надає і її вдале географічне розташування. Країна вигідно відрізняється перед сусідніми центральноєвропейськими державами захищеністю від холодних атлантичних вітрів пасмами гірських хребтів Карпат і Альп. Весь рік погода в Угорщині відрізняється стабільністю і спокоєм. Істотні температурні перепади не спостерігаються. Найспекотніший місяць в році - серпень, найхолодніший — січень.

 

Населення Угорщини

На кінець 2014 року, населення Угорщини склало 9 870 151 чоловік.

Мало хто знає, але сучасна (цілком, здавалося б, європейська) нація свій початок бере від стародавніх уральських племен. Багато століть назад протовенгри залишили в тайзі «родичів» - Хант і мансі - і перейшли до кочового способу життя, з часом діставшись до території сучасної Угорщини. Незважаючи на те, що Угорщина застала і турецьке панування, і римських імператорів, і майже 6 століть «співіснування» з Австрією, сучасне населення тут досить монолітно. Левову частку (майже 95%) представляють етнічні угорці. До речі, самі угорці називають себе мадярами. Національних меншин тут теж предостатньо, найчисленніші з них - цигани і німці. Більшість угорців католики або протестанти. Представників інших релігій тут трохи, хоча, зрозуміло, епоха глобалізації сприяє швидкому поширенню ісламу на європейських територіях. Угорщина і населення Угорщини - не виняток.

 

Угорська (Мадярська) мова

Належить до фінно-угорської сім'ї мов, в якій вана разом з мансійською і Хантийською мовами складає угорську групу.

Угорська мова має мінімальну кількість запозичених та інтернаціональних слів, має унікальну фонетику голосних. Окрім Венгріі, широко поширена в Закарпатській області України, а також в місцях компактного проживання угорської нацменшини в Сербії, Румунії, Словаччині, Хорватії, Австрії, Словенії.

 

Релігія Угорщини

У країні налічується близько 260 культових організацій і релігійних об'єднань, що охоплюють своїм впливом 74% населення. Серед віруючих 73% складають католики і греко-католики, 22% - реформати і протестанти інших напрямків, 4% - євангелісти (лютерани). Приблизно по 0,2% налічують баптисти, православні різного штабу, іудеї. Існує незначна буддистська громада.

На сьогоднішній день релігійне життя в Угорщині регламентується Законом про релігію, прийнятому ще в 1990 році. Згідно з цим законом для реєстрації будь-якої релігійної організації (яка позначається як «церква») необхідно, щоб було в наявності 100 послідовників, керівник, центр організації і простий статут. В цьому випадку місцевий суд повинен зареєструвати організацію як «церкву». Кожна така «церква» отримує державні субсидії на нерухомість, а також на утримання загальноосвітньої конфесійної школи, якщо така організація має. На адресу своєї релігійної організації віруючі можуть перераховувати 1% прибуткового податку. Пожертви, які церкви самі збирають зі своїх віруючих, є їх приватною справою, і чиновники не контролюють цей процес. Головна вимога до всіх церков полягає в тому, що жодна церква не може займатися господарською діяльністю, тобто церкві заборонено навіть здавати свої будівлі в оренду.

 

Валюта і її обмін в Угорщині

Валюта Угорщини

Національна валюта Угорщини - Форинт (міжнародне позначення - HUF, всередині країни - Ft.), що дорівнює 100 філерам. В обігу монети по 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 форинтів і банкноти по 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10000 і 20 000 форинтів.

Банки працюють в будні дні з 8.00 до 15.00, по п'ятницях більшість з них закривається о 13.00. Субота і неділя - вихідні. Угорський Національний Банк (Будапешт, Сабадшаг тер, 8) працює з понеділка по п'ятницю з 10.30 до 14.00. У неробочий час можна скористатися автоматами для обміну валюти і численними банкоматами.

Обмін валюти рекомендується робити тільки в офіційних обмінних пунктах, довідку про обмін валюти необхідно зберігати до виїзду з країни. Валюту можна також обміняти в турагентствах (1% комісійних), поштових відділеннях (часто курс занижений), банках і обмінних пунктах на вокзалах. Великі суми краще міняти в турагентствах і банках. Зворотний обмін затруднений - банки конвертують тільки половину суми, але не більше 100$, при цьому віднімуть 7% комісійних, необхідно пред'явити квитанцію про первинний обмін і паспорт. Купівля понад 20 тис. форинтів в обмінному пункті проводиться також лише при пред'явленні паспорта. Повсюдно приймаються кредитні карти і дорожні чеки провідних світових платіжних систем.

Повернення ПДВ (AFA, на промтовари - 25%, на продукти і послуги - 12%) здійснюється при покупці товарів на суму понад 25 тис. форинтів і проводиться протягом 90 днів з дня покупки. Це правило не діє відносно предметів старовини і творів мистецтва. У Будапешті є кілька магазинів, в яких можна оформити tax-free покупку (відшкодування не більше 18% з 25% AFA). При виїзді товар в оригінальній упаковці (!!) пред'являється на митний огляд, в результаті чого ставиться штамп на оригінал рахунку і бланк повернення ПДВ. Повернення здійснюється в форинтах, при покупці на кредитну картку повернення здійснюється банківським переказом.

Чайові прийнято давати офіціантам, перукарям, таксистам і навіть медикам - зазвичай близько 10% від суми рахунку. У ресторані чайові на столі залишати не прийнято, при оплаті рахунку вони передаються безпосередньо офіціанту.

 

Особливості кухні Угорщини

Для того, щоб дізнатися секрети місцевої кухні, необхідно зазирнути в минуле. Сучасна угорська кухня являє собою синтез староазіатских компонентів з німецькими, італійськими та слов'янськими. Сьогодні в кулінарному «котлі» Угорщини плавляться всі національні традиції континенту, але найбільш оригінальні місцеві страви сходять до традицій мадярів. Кочове минуле угорців чітко проявляється в переважанні на їх нинішніх столах м'ясних виробів (в основному, з птиці, свинини і яловичини), так само як і в кількості страв, що готуються на відкритому вогні, - досить згадати гуляш, pоrkоlt (рагу) Гуляшабо рибальський суп! У 15 столітті король Матеуш і його дружина-неаполітанка ввели в кулінарний обіг нові інгредієнти і спеції, зокрема, цибулю і часник, без яких неможливо уявити жодну «правильну» угорську страву сьогодні. Пізніше територію Угорщини і Трансільванії стали активно освоювати саксонці, вірмени, італійці, євреї і серби, які привнесли свої рецепти приготування страв. У період Оттоманської імперіїBejgli скарбничка місцевих кулінарних секретів поповнилася елементами старовинної турецької кухні, включаючи солодощі, борошняні вироби під назвою bejgli, рецепти приготування баклажанів, фаршированих перцівTоltоtt і місцевого різновиду голубців - так званих tоltоtt kаposzta. За часів Австро-Угорської імперії місцева кухня, зрозуміло, зазнала і вплив австрійської кулінарії, причому запозичення страв і методів обробки продуктів часто носило взаємозамінний характер.

Сьогодні в угорській кулінарії представлено все розмаїття традицій регіону, тому кожного, хто відправиться в гастрономічну подорож по цій країні, чекає низка яскравих вражень. Взяти хоча б північну частину Великої рівнини. Саме тут народився рецепт найбільш відомої з наших страв - супу «гуляш», який придумали місцеві скотарі. Не намагайтеся порівнювати угорський гуляш з будь-яким іншим гуляшем, який вам довелося скуштувати де б то не було, оскільки автентичний гуляш - це густий, насичений спеціями суп, який Hortobаgyi pancakeнайкраще виходить з м'яса сірих угорських биків! Тут же народився і рецепт Hortobаgyi pancake - пряних млинчиків з начинкою з телятини, які зазвичай подаються в якості закуски, а також slambuc - ситної страви, що готуєтьсяSlambuc на відкритому вогні з картоплі і локшини з додаванням ароматної копченої грудинки. Цей район здавна славиться як батьківщина неперевершених угорських слив (Szatmаr) і яблук (Szabolcs) - невичерпної сировини для знаменитої «палинки», яка так полюбилася жителям Східної Долини!

Кулінарна популярність області навколо озера Тиса пов'язана з рецептом приготування томленої баранини (регіон Карцаг, Karcag). Що ж особливого в цій страві? А те, що вона не для людей зі слабкими нервами: у хід йдуть практично всі частини тварини - голова, ноги і навіть тельбухи, причому все це готується на великому відкритому вогні. Отже, прямуємо на Карцаг, де щорічно проходить конкурс з приготування баранини, там і випробуємо себе! Блюдо це, за загальним визнанням, не з легких, так що допоможемо своєму травленню ковтком палинки-77 з Nagykоru, настояної на 77 сортах вишень!

У південній частині Великої Рівнини виростають кращі овочі країни: гіркий перець (червоний «чилі») в Szeged, цибулю в Mako, зелений перець в Szentes і часник в Batyai. Крім того, тут продаються найбільш популярні угорські ковбаски з Gyula і Csaba, а також салямі Pick, без яких не обходиться жоден сувенірний набір національних продуктів. А персикова палінка з Kecskemet - одна з кращих в країні!

Територія навколо Балатону також зустріне вас незліченними делікатесами. Рекомендуємо спробувати страви з риби: рибний суп «Марія», сомову юшку з галушками в формі черепашок або ляща в сметані. Півострів Тихань славиться своєю лавандою. Ви коли-небудь пробували лавандовий лікер? Як бачите, вас чекає чимало відкриттів …

Угорці - справжні любителі супу. Наваристий курячий бульйон подається до столу майже в кожен недільний обід, причому у великій кількості варіантів. Так, в Ujhazi курячий суп готується густим, з великою кількістю овочів, тонкими скибочками курячого м'яса і (переважно домашньою) локшиною. Задоволені залишаться і вегетаріанці, які зможуть покуштувати величезну різноманітність овочевих супів. Блюдо «лечо» (lecso) виникло на Балканах, але стало невід'ємною частиною угорської кухні, - ми просто життя без нього не уявляємо! Це справді літнє блюдо готується з солодко-м'ясистих томатів, свіжого перцю, з додаванням цибулі. І, звичайно, місцевих варіантів сервіровки «лечо» не злічити: тут вам подадуть його з скибочками ковбаси, там з яйцями, - словом, «лечо» багатолике, як сама Угорщина!

Угорці люблять солодке, тому нестачі в розмаїтті вишуканих десертів тут теж немає. Повітря кожного різдвяногоKurtoskalacs ярмарку завжди наповнене солодким ароматом традиційних kurtoskalacs (широких трубочок з тіста) - улюблених ласощів місцевих жителів. Десерт somloi galuska (шматочки бісквітного тіста, просочені густим шоколадним сиропом і прикрашені легкими збитими вершками) вам запропонують в кожному справжньому ресторані угорської кухні.

Dobos

Зовсім особливий винахід угорців - торт Dobos. Він являє собою бісквіт, прослоенний вершково-шоколадним кремом і покритий тонким шаром хрусткої карамелі. Мммм ... Однак, і це ще не всі великі досягнення місцевих кулінарів! Найпопулярнішим серед угорців повсякденним десертом є млинці, але абсолютно несхожі на своїх американських побратимів, а найтонші, немов тюль. Їх заправляють мармеладом, посипають какао, заправляють шоколадним або ванільним соусом і красиво згортають!

 

Магазини та покупки

Магазини: Оскільки Угорщина розташована посередині Європи, то і товари сюди стікаються з усіх кінців Старого Світу. Однак і сама Угорщина не відстає у виробництві, а тому вибір величезний. Продовольчі магазини зазвичай відкриті з 7.00 ранку до 18.00 вечора з понеділка по п'ятницю. У суботу магазини закриваються близько 13.00. Великі магазини зазвичай працюють довше, а магазин 'Теско "(Tesco) відкритий для відвідувачів цілодобово.

Магазини одягу працюють з 10.00 до 18.00 години з понеділка по п'ятницю, і закриваються в 13.00 в суботу. Однак це не відноситься до великих торгових центрів, години роботи яких значно довше. У цих магазинах ви не тільки зможете придбати одяг провідних світових і угорських марок, але і поїсти і відпочити.Westend City Center Найбільші торгові центри: Вестенд Сіті Центр (Westend City Center) - найбільший в Угорщині торговий центр, вдало розташований в центрі міста біля вокзалу Ньюгаті.

Duna Plaza

Дуна Плаза (Duna Plaza) - один з первістків такого роду торгових центрів, але незважаючи на конкуренцію гідно займає одне з провідних місць. У Дуна Плазі є невеликий каток. МОМ Парк (MOM Park) - один з останніх проектів, що відкрився відносно недавно, але також встигнувши завоювати любов покупців. Маммут (Mammut) - розташований біля площі Москви і складається з двох окремих будинків, з'єднаних між собою надземними переходами.

Polus Center

Полюс Центр (Polus Center) - був відкритий досить давно і розташований досить далеко від центру міста, однак і сюди стікається велика кількість покупців щодня. Перевагою магазину є сусідство з цілодобовим гіпермаркетом 'Теско'.

Сувеніри: Кращі магазини сувенірів в Будапешті знаходяться на пішохідній вулиці Vaci. Ви зустрінете в продажу різьблені вироби з дерева і кістки, фляги для вина, жолнайський і херендський фарфор і кришталь, калочайський і матёйський текстиль з вишивкою, ручні текстильні вироби та набивні тканини з Шаркезі, чорний керамічний посуд з Надудвара, керамічні глечики-гуртки у вигляді пастушків з секретом Miska kancso. А в винних і гастрономічних магазинах придбайте угорську салямі, паприку, гусячу печінку, вина з Токаю «Асу» і «Саморідня», бальзам "Цвак", черешнева і абрикосова «палінка», ігристі вина "Хунгарія" і "Тёрлей", бальзам « Унікум ».

 

Митні правила

Ввезення і вивіз іноземної валюти не обмежений, однак суми понад 1 млн. форинтів або їх еквівалент у валюті обов'язково декларуються (в разі порушення даного правила порушується кримінальна справа). Без відповідного документального підтвердження можна вивозити валюту не більше ніж на 100 тис. форинтів. Якщо при в'їзді була ввезена валюта на суму понад зазначеної вище, при перетині кордону рекомендується заповнити декларацію, оскільки тільки таким чином можна в подальшому вивезти з країни всю невитрачену суму.

Ввезення і вивіз національної валюти обмежений 350 тис. форинтів на людину без обмежень за номіналом банкнот. Необхідно зберігати до самого від'їзду сертифікати, що видаються при обміні валюти в офіційних пунктах і містять номер паспорта, оскільки при виїзді митні органи можуть попросити пред'явити їх.

На ввезення і вивіз антикваріату, творів мистецтва, виробів із золота і срібла необхідний спеціальний дозвіл. Пальне дозволяється ввозити і вивозити тільки в паливному баку транспортного засобу. Дозволений вивіз з країни предметів і речей, внутрішня оборотна вартість яких в форинтах не перевищує суми, еквівалентної 1200 євро (поштою - не вище 50 тис. форинтів).

Дозволено безмитне вивезення особистих речей на суму не більше 100 тис. форинтів, для осіб старше 16 років - до 200 шт. сигарет або 50 шт. сигар, або 250 гр. тютюну або комбінація зазначених тютюнових виробів вагою до 250 гр., до 2 л. вина і 1 л. лікеро-горілчаних напоїв, до 1 л. одеколону, 250 мл. туалетної води і 100 мл. духів, а також придбаних в Угорщині товарів загальною цінністю не більше 270 тис. форинтів, що не проходять по категорії "товарної групи". У разі провезення цінних речей пропонуємо не тільки заявляти про це усно при проходженні митного огляду, але і вносити до митної декларації в письмовому вигляді. В необмеженій кількості вивозяться товари, придбані за форинти (походження останніх необхідно довести сертифікатами про обмін конвертованої валюти в офіційних пунктах або квитанціями при знятті форинтів з валютного рахунку в банку).


Читайте також про Угорщину: Найцікавіші місця та Міста і курорти.